Boven

 

CONTACT

 

PECHA KUCHA OIRSCHOT

voorjaar 2021

Sprekers van 21-3-2019

Josette Dekkers

Rolf Namjesky

Caren van Overdijk

Ik mag horen wat er niet gezegd wordt

Josette werkt met een hele bijzondere groep mensen uit onze samenleving namelijk mensen met een ernstige verstandelijke beperking en gedragsproblemen  Ze wonen bij de Severinus in Veldhoven en daar wordt  ernaar gestreefd om te zorgen dat deze mensen een thuis hebben waar ze zichzelf mogen zijn. Josette Dekkers, moeder van 4 kinderen en woont in Best. Zij werkt v.a. haar 19e met deze doelgroep en zegt hierover: "Het heeft mij enorm veel gebracht en ik leer nog elke dag door samen met mijn collega’s voor deze speciale mensen te mogen zorgen."
Jongensdromen.
Bestaan ze nog?
Vraag dat maar aan Rolf Namjesky. Van een succesvolle carrière bij Philips naar een ongewisse situatie van een nieuwe high-tech start up. Huis als onderpand, kantoor in de garage, pizzadozen ‘all over’ en bijbaantjes als oa huisschilder om schulden af betalen. Daar kwamen nog dramatische prive-gebeurtenissen bij en als klap op de vuurpijl een levensbedreigend auto-ongeluk van zijn compagnon. Gelukkig kan Rolf daar nu op terugkijken. Een levensverhaal van vallen en opstaan.
De Nieuwe Tijd
Aandacht vragen en bewustwording creëren over de veranderingen die gaande zijn. Dat is wat Caren wil met haar Pecha Kucha. De spanningen die er in onze maatschappij zijn komen aan de orde; spanningen op wereldniveau maar vooral ook op persoonlijk niveau, bijv. het grote aantal mensen (zelfs kinderen!) met burn-out en stress-klachten. Zij zal zich richten op problemen die mensen kunnen ervaren in de huidige tijd (bijv. vastlopen in het werk); waar deze spanning en problemen door ontstaan zijn. Caren van Overdijk geeft tips over wat we zelf zouden kunnen doen om die problemen aan te pakken en om dus beter/makkelijker met de energie van de Nieuwe Tijd om te gaan.

Ruud van der Pas

Een nieuwe Google in het onderwijs?
Ruud heeft het grootste deel van zijn leven in het onderwijs gewerkt als docent op LTS, MTS, HTS (Fontys), HEAO (Fontys) en bedrijfscursussen. Techniek en Bedrijfskunde. Hij vindt dat er in het onderwijs door de docent te veel gepraat wordt. Daarom heeft hij een ander onderwijsconcept ontwikkeld waarin vooral beeldmateriaal van praktijksituaties wordt gebruikt. Innovatie en creativiteit.
Het Strabrecht College in Geldrop gaat komend jaar met deze methode van start in de Science lessen. Deze Brainportschool heeft hiermee de primeur! Al het gebruikte beeldmateriaal kan weer gebruikt worden om een nieuwe Google “Briljant” op te starten . De informatie in Briljant is van het hoogste niveau en niet commercieel.

Elleke Schoenmakers

Al decennia dood en begraven
De Poolse Frédéric Chopin, de Franse Simone de Beauvoir en de Britse Oscar Wilde: al járen zijn ze dood en begraven. Toch weten ze veel mensen tijdens ontdekkingstochten door de wijk Montmartre en over de cimetières van Montparnasse en Père-Lachaise opnieuw te bezielen.  Montmartre en beroemde Parijse begraafplaatsen.Tijdens wandelingen over Montmartre en de beroemde Parijse begraafplaatsen Montparnasse en Père-Lachaise word je geïnspireerd en verrast aldus Elleke. Dompel je onder in het denken, doen en voelen van de grootste Europeanen uit de 19e en 20e eeuw. Hoe komt Elleke er toch toe om groepsreisjes naar begraafplaatsen in Parijs te organiseren?

Rob de Haas

Lang leve vergaderen!

Rob gelooft in schitterende vergaderingen. Overleggen en meetings die er werkelijk toe doen, energie en inspiratie geven. Hij gelooft ook dat we de komende tijd niet minder maar meer gaan vergaderen. Prima, maar dan wel echt anders en vooral leuker en inspirerender!  De tijd dat de baas het allemaal wist en vertelde, is echt voorbij.  Het geheim van gave meetings zit hem in het besef dat vergaderen serieus werk is waarmee je het verschil steeds weer kunt maken. Succesfactor is ruimte maken voor de collectieve wijsheid van de groep en dat moeten we gewoon niet meer aan het toeval overlaten.De bezieling moet terug naar de vergadering, zodat iedereen gezien en gehoord wordt en er besluiten genomen worden die er werkelijk toe doen. “

Kiki Mateijsen

Jos Brouwers

Jay van den Aker

Nala
Kiki Mateijsen is 13 jaar oud, zit in Havo 1 van het Heerbeeck College in Best en houdt van dansen en musical. Tot zover niets bijzonders voor een meisje van haar leeftijd. Al ware het niet dat Kiki al 82 keer de rol van Nala heeft mogen vertolken in de Musical “The Lion King”, op de bühne van het Circus Theater in Scheveningen. Daarnaast heeft ze in twee andere professionele musical producties mogen spelen. Momenteel danst ze bij Lucia Marthas in Amsterdam, de dansschool voor jonge talenten. Daar hoopt Kiki zich onder andere verder te ontwikkelen in haar favoriete dansstijl Hiphop.

“Pijn bestaat niet ?”

Enige filosofische, stuitende, vermakelijke en leerzame gedachten over pijn.
Waarschuwing: de presentatie is niet geschikt voor (over)gevoelige geesten en kan sporen van pinda’s en gluten bevatten.

Jos Brouwers is gepensioneerd anesthesioloog, pijnbestrijder.
Actief wielertoerist, wandelaar, wereldreiziger & Brabander.
In de ton
Jay van den Aker (40)  is als Mohammed Ali in Somalië geboren. In verband met de burgeroorlog is hij daar op zestienjarige leeftijd gevlucht en via vele omwegen uiteindelijk in 1995 in Nederland terechtgekomen. Hij heeft een leven opgebouwd met een gezin, een eigen bedrijf en een fijne groep vrienden. Maar dat was wel wennen. Ondertussen praat hij plat Orskots en heeft hij afgelopen carnaval ‘in de ton’ gestaand op de Bonte Avonden. Zijn verhaal bevat een traan én een lach.

Tobias van Krieken

Mart Lerou

Presentator

8 maanden roadtrippen door Europa
Hoe is het om 8 maanden op rondreis door Europa te gaan. En niet met een standaard stationwagen of het vliegtuig, maar met een omgebouwde Land Rover Defender. Compleet met koelkast, luifel, aluminium kisten en daktent. In 250 dagen zijn Tobias én een voor hem vreemde jongen door 26 landen gereden. Ze hebben een totale afstand van 31.000 km afgelegd, voornamelijk van de gebaande paden af. Echt op ontdekkingsreis! Tobias wil met zijn ervaringen mensen aansporen om dezelfde stap te nemen. Zet de knop om, ga de drempel over en leef je dromen!
Aleppo
In 2011 bezoekt Mart de stad Aleppo waarvan het oude gedeelte behoort tot het Unesco werelderfgoed. Het bleek de vooravond te zijn van een uiteindelijk totaal ontwrichtende oorlog. Begonnen in Tunesië, met een intens verlangen naar politieke hervormingen en meer burgerrechten, sloeg over naar Syrië. Als fervent fotograaf heeft Mart veel foto’s genomen in deze prachtige stad. Het beeldmateriaal is van ‘1 voor 12’. Zijn foto’s vormen een beeld van de allerlaatste dagen van Aleppo en is een ode aan de bijna totaal verwoeste stad Aleppo, een der oudste steden ter wereld (3000 v. Chr.) Als ook een lofdicht aan alle Aleppijnen, grotendeels gevlucht voor de revolte van de ‘Arabische Lente’
Frans Verouden
Na zelf Pecha Kucha spreker geweest te zijn bij de 3e editie bood Frans aan om een editie te presenteren. En dit deed hij met zoveel verve dat wij voor hem gevallen zijn en hij voor ons: Frans is vanaf heden onze vaste presentator! Ook maakt hij deel uit van het organiserende Pecha Kucha team.
Frans is bekend vanuit zijn maatschappelijke betrokkenheid in Oirschot en de Beerzen getuige diverse bestuursfuncties bij sociaal maatschappelijke en culturele organisaties. Als ondernemer zet hij zijn management ervaring uit de high-tech sector nu in bij opdrachten op het snijvlak van verandermanagement, entertainment en duurzaamheid.
Snelle Links:
Zelf presenteren?
Wil je ook een keer een Pecha Kucha-presentatie verzorgen in Oirschot? Neem contact met ons op of geef je op als spreker!

Aanstaande evenement:

# 13 datum volgt!
Aanvang 20.20 uur
Locatie: volgt nog


Partners Pecha Kucha Oirschot:
Contact gegevens:
Heb je vragen of wil je zelf een lezing geven? Neem contact met ons op.