Boven

 

CONTACT

 

PECHA KUCHA OIRSCHOT

voorjaar 2021

Sprekers van 10-10-2019

Cees Schoenmakers

Nico van den Borne

Nienke de Vries

De mens; Zand in de klimaatmotor?

Vormt de mens een bedreiging voor het klimaat op aarde ? Nu er in de media zoveel verschillende verhalen over klimaatveran-dering verschijnen, is het goed om eens naar het verleden te kijken. Zijn er al vaker klimaatveranderingen geweest en wat waren de gevolgen? Van het verleden kunnen we immers leren om onze toekomst te kunnen voorspellen. En welke rol speelt de mens hierin? Cees: docent Aardrijkskunde op verschillende middelbare scholen in de omgeving. Interesse voor de aarde in het algemeen en hoe wij daarmee omgaan in het bijzonder. Verder is Cees actief als voetbalcoach, drummer en Willem 2 supporter
Match Mentor
Match Mentor is een project dat jongeren ondersteunt die bijvoorbeeld vragen hebben op het gebied van leren, werken en vrije tijd. Ze worden gekoppeld aan een mentor die fungeert als rolmodel. Jongeren melden zich zelf aan.
De mentor is een vrijwilliger. De relatie is niet alleen doelgericht, maar heeft vooral ook een informeel en  persoonlijk karakter. Deze relatie wordt voor langere tijd aangegaan en richt zich op het versterken van en talentontwikkeling bij de jongeren. Hierbij kun je denken aan hulp bij huiswerk of het structureren van de dagplanning. Jongeren krijgen hierdoor meer zelfvertrouwen en staan sterker en positiever in het leven.
Fijnscheen vlechtwerk
Het fijnscheen vlechtwerk is een zeer arbeidsintensieve en veredelde vorm van manden vlechten. Waar gewone manden worden gevochten met hele wilgentakken, worden voor het fijnscheen vlechtwerk de wilgentakken van de bast ontdaan, gespleten en vervolgens geschaafd tot dunne linten. Met die linten (fijne schenen) wordt gevlochten. Het is een tijdrovende manier van vlechten, Nienke kan wel 100 uur bezig zijn met een mandje. Zij heeft een fulltime job bij de Rabobank en als ontspanning is ze graag met haar handen bezig. En dan het liefst met iets dat uitdagend is: dus geen gewone manden vlechten maar het fijnscheen vlechtwerk.

Adwin Mols

Verrassing!!!
Adwin Mols is 58 jaar oud en woont in Oirschot. Hij wil het publiek op 10 oktober a.s. in de Enck graag meenemen naar wat hem bezighoudt en inspireert.
Maar wat dat is, blijft vooralsnog een verrassing. Dan moet je komen luisteren...
Om de nieuwsgierigheid enigszins te bevredigen, een klein tipje van de sluier.
Het gaat in ieder geval over beleving, inspiratie, cultuur, nostalgie, alter ego’s, vrijwilligers, jong en oud, familie …… en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Het zit er allemaal in!
Kort samengevat; 1 Grote Surprise!

Sjoerd van Poppel

Vooroorlogs racefietsen
Anders dan zijn achternaam doet vermoeden, is Sjoerd van Poppel geen groot wielertalent. Verwacht van hem geen overwinningen in de voorjaarsklassiekers of grote rondes. Wat je wel mag verwachten is een gepassioneerd verhaal over zijn collectie vooroorlogse racefietsen en verhalen over zijn historische fietstochten. Volgens Sjoerd is fietsen op een oud stalen ros geweldig: “Back to basic, lomp, oncomfortabel, zwaar en er gaat altijd wel iets kapot. Deze zaken maken het fietsen heroisch ...viva l’eroica! “

Els Dragt

Toekomstdenken als vak?

De toekomst ligt voor ons en is onzeker. Kun je dan eigenlijk wel iets te weten over de toekomst? Jazeker! In deze Pecha Kucha deelt trendonderzoeker en docente Els Dragt met jou hoe zij studenten leert om trends te scannen, te analyseren en toe te passen. Tijdens dit proces leren studenten onbewust stiekem allerlei vaardigheden die handig zijn in de toekomst. Welke? Dat hoor je tijdens de presentatie.
Els Dragt is een trendonderzoeker, docent, trainer en auteur. Zij is gefascineerd door verandering en vernieuwing en helpt je om hiervoor open te staan. Ze schreef het lesboek ‘How To Research Trends’ dat wereldwijd wordt gebruikt op hogescholen en universiteiten.

Nelleke Minten en Lianne Bongers

Nature is the best designer
Als interieurontwerpers timmeren Nelleke Minten en Lianne Bongers al heel wat jaren aan de weg. Totdat ze elkaar vonden in de ontwerp filosofie van Biophilic Design. Dit is een manier van ontwerpen die uitgaat van de natuur en ervoor zorgt dat mensen zich beter voelen, creatiever zijn en gezonder blijven in ruimtes die op deze manier ontworpen zijn. De term Biophilic design is niet nieuw maar wel actueler dan ooit vanwege de vele burn-outs en stress gerelateerde klachten van veelal jonge mensen op de werkvloer. Nelleke en Lianne laten zien op welke manier Biophilic design hier een positieve bijdrage aan kan leveren.

Arno van de Schoot

75 jaar bevrijding Oirschot

Het kan u niet zijn ontgaan: 75 jaar bevrijding. Historische vliegtuigen deden de lucht trillen. Maar wat betekende de bevrijding voor het Monumentale Oirschot? Voor onze inwoners? En wie waren onze bevrijders? Arno van de Schoot heeft de oorlog zelf niet meegemaakt. Wel maakt hij deel uit van de werkgroep WOII. En gaan wij zijn Pecha Kucha meemaken: Daarin blikt hij terug op de eindfase van WO2 in Oirschot. Wat een bevrijding! Arno van de Schoot (53 jaar) is geboren en getogen Oirschottenaar. Als lid van  de heemkundevereniging maakt hij deel uit van de werkgroep 2e Wereldoorlog. En als bestuurder van oldtimerclub OTO organiseerde hij samen met de leden onlangs Oirschot Mobiel met een “bevrijdingstintje”.

Ruud Overes

Een ander leven
Een cv waar de energie en dynamiek van af druipt en dan krijg je de diagnose Parkinson. Knock out of een fris begin? Parkinson2Beat
Ruud Overes (58) is getrouwd en heeft 4 kinderen. Ingenieur Luchtvaart- en ruimtevaarttechniek, bedrijfskundige. Altijd bij grote bedrijven gewerkt als KLM, CMG, Philips en ATOS op zeer diverse terreinen. Zeer sportief m.n. triathlon sporten. Actief als vrijwilliger/organisator: Voorzitter triathlonclub, bestuur Oranje vereniging, bestuur Uitdaging, jury triatlon etc.

Lukas Meijsen

Kees Scheepens

Presentator

Hondenpoep
Deze Pecha Kucha gaat over een persoonlijke fascinatie: hondenpoep. Of beter gezegd: over reacties op hondenpoep in de openbare ruimte.
Lukas Meijsen was redacteur van literair tijdschrift De Titaan en is leraar Nederlands in Boxtel.
Knuffelen met hoog-intelligente varkens
Kees staat vooral bekend als de “varkensfluisteraar”, “Schweineflüsterer” of “pig whisperer”. Hij is gepromoveerd op het natuurlijk gedrag van varkens en geeft over de hele wereld lezingen en trainingen in het observeren en interpreteren van het gedrag van varkens. Door varkens goed te observeren kunnen problemen met gezondheid en welzijn worden voorkomen of opgelost. Kees adviseert boeren in Nederland en het buitenland. Hij heeft varkensbedrijven in heel Europa doorgelicht en al miljoenen varkens gezien. Hij begrijpt hun gedrag, lichaamstaal en geluiden.
Frans Verouden
Na zelf Pecha Kucha spreker geweest te zijn bij de 3e editie bood Frans aan om een editie te presenteren. En dit deed hij met zoveel verve dat wij voor hem gevallen zijn en hij voor ons: Frans is vanaf heden onze vaste presentator! Ook maakt hij deel uit van het organiserende Pecha Kucha team.
Frans is bekend vanuit zijn maatschappelijke betrokkenheid in Oirschot en de Beerzen getuige diverse bestuursfuncties bij sociaal maatschappelijke en culturele organisaties. Als ondernemer zet hij zijn management ervaring uit de high-tech sector nu in bij opdrachten op het snijvlak van verandermanagement, entertainment en duurzaamheid.
Snelle Links:
Zelf presenteren?
Wil je ook een keer een Pecha Kucha-presentatie verzorgen in Oirschot? Neem contact met ons op of geef je op als spreker!

Aanstaande evenement:

# 13 datum volgt!
Aanvang 20.20 uur
Locatie: volgt nog


Partners Pecha Kucha Oirschot:
Contact gegevens:
Heb je vragen of wil je zelf een lezing geven? Neem contact met ons op.