Boven

 

CONTACT

 

PECHA KUCHA OIRSCHOT

voorjaar 2021

Sprekers van 15-10-2015

Yvonne Vogels

Olifanten trainen

Yvonne werkt al 25 jaar als allround dierenverzorger van o.a. olifanten, apen, leeuwen, tijgers, neushoorns, antilopen, giraffen, zebra's, mantelbavianen etc. Nu verzorgt en traint ze vooral olifanten. Yvonne gaat  vertellen over de training van olifanten en het nut daarvan. Hoe ze begint met een training van een olifant en het doel wat ze daarbij wil bereiken. Denk aan bijv. pedicuren van hun poten of bloed afnemen bij olifanten.

Ger van den Oetelaar

De ontwikkeling  van Velder en Heerenbeek

Of van adellijk jachtgebied en middeleeuwse kloosterhofstede tot twee natuurparels van Het Groene Woud.
 Natuurliefhebber Ger van den Oetelaar is bestuurlijk actief in Het Groene Woud en in natuur- en erfgoedorganisaties. Hij werkt bij ARK-Natuurontwikkeling. Eind november verschijnt zijn boek over Velder en Heerenbeek.

Teun Verberne

Sagrada Familia in Ice

In januari 2015 is in Finland een 1 op 5 schaalmodel van de Sagrada Familia gerealiseerd van ijs. Door het gebruik pykrete, ijs met daarin zaagsel waardoor het 3x sterker wordt, was het mogelijk om de hoogste ijskoepel ter wereld te bouwen. Door grote gele ballonnen op te blazen en deze te besproeien met een mix van water en zaagsel zijn de koepels laagje voor laagje opgebouwd.  Foto: Bart van Overbeeke

Bart van Bussel

Veerle Luiting

Frank van Rijthoven

Zwaartekracht voor dummies

Zwaartekracht is een alledaags verschijnsel. Toch heeft het wetenschappers vaak voor raadsels gesteld en heeft het soms onvermoede bijwerkingen. Een gewichtig onderwerp!
Bart heeft van nature een drang om te begrijpen hoe de wereld werkt. Geinspireerd door illustere voorgangers als Newton, Einstein en Cees Schoonderwoerd besloot hij als tiener een carrière als boer in te ruilen voor een studie natuurkunde. Tegenwoordig helpt hij ASML om de laatste nanometers uit de chipmachines te knijpen. En nog steeds is er geen groter genot dan te snappen hoe het echt werkt.

Mode-rebel met een missie

Nieuwe businessmodellen in de kledingindustrie. Veerle Luiting droomde als jong meisje al over een carriere in de mode-branche. Na het opzetten van een biologische kledinglijn in 2010 en het lopen van een stage bij een groot duurzaam bedrijvennetwerk wist zij: de huidige kledingindustrie klopt van geen kanten. Maar gelukkig zijn er ook mensen die anders durven denken en naar oplossingen zoeken zodat we met zijn allen langer en bewuster van kleding kunnen genieten. Veerle legt het uit in haar Pecha Kucha.

Strafrechtsadvocatuur

Mr. F.A.J. van Rijthoven is werkzaam als  zelfstandig strafrechtadvocaat. Heeft vele strafzaken behandeld: kleine, maar ook grote spraakmakende zaken die in elk geval nationaal in de publiciteit kwamen. Zoals van de Bende van Leerdam (over welke zaak een boek geschreven is), de vrijlatingen als gevolg van het optreden van een onbevoegde rechter. Ook de Zevenaarse wurgzaak, diverse zedenzaken, verkrachtingszaken, moordzaken en drugszaken verdedigde hij. Noem het maar op. Een breed scala aan misdrijven wordt behandeld en biedt een keur aan vertelstof.

Tom Sas

Mart Vreven

Jan Aarts

Eerste wereldoorlog
In groep 8 van de basisschool kwam Tom Sas voor het eerst intensief in aanraking met de Eerste Wereldoorlog. Enkele jaren later volgde een eerste slagveldvakantie naar de Belgische Westhoek: een ervaring die een verdere fascinatie teweeg bracht voor de ‘Grote Oorlog’ die tot de dag van vandaag voortduurt. In zijn Pecha Kucha zal Tom ons meenemen naar de slagvelden van het westfront waarbij hij enige duiding zal geven van het oorlogsverloop, maar vooral zijn passie d.m.v. historische foto’s en foto’s van zijn slagveldbezoeken zal delen.

Pensioen of penisoen

Waarom pensioen wel leuk én belangrijk én gemakkelijk te begrijpen is. Een gratis pensioencursus in ruim 6 minuten. Met getallen onderbouwd en inclusief levenslessen. Belooft geen gouden bergen, maar een Zwitserlevengevoel.
Mart Vreven, 42 jaar uit Middelbeers. Pensioengoeroe, meester onderhandelaar en bezorger van vrije tijd. Leeft om te werken of werkt om te leven. Gunt iedereen een goed pensioen. Actief in het verenigingsleven bij de Beerse Boys als lijder en bij CV de Huivert als schrijver.
 

Van DVD naar Hologram

Jan Aarts is mede-eigenaar van 4PICO, een bedrijf dat actief is in de high tech sector. Sinds 2004 maken zij apparatuur om CD's en DVD's te produceren. Dat is geen vetpot meer sinds de komst van USB sticks en snel internet. Hierdoor moest er iets gebeuren en werd er druk gezocht naar alternatieven. En wat bleek? DVD's en hologrammen hebben op microscopische schaal verrassend veel overeenkomsten. En daar kun je hele leuke dingen mee doen! Jan Aarts gaat dit verder uit de doeken doen.

Harrie van Hoof

Lotte Scheepens

Dr. G.C.M. van Hout

Nachtburgemeesters-congres

De nachtburgemeester, een steeds groter wordend fenomeen in de culturele wereld. Uit de hoed van Kubes is 5 jaar geleden het 1e congres getoverd. De 1e versie werd in de Beerzen gehouden. Daarna in Nijmegen, Den Haag en Groningen en nu op 24 en 25 oktober weer in de Beerzen. Op diverse lokaties zullen diverse optredens worden gegeven. Uiteraard tot diep in de nacht. Oud-nachtburgemeester van Middelbeers, Harrie van Hoof, vertelt hierover.

Bijna Thuis Huis

Bijna Thuis Huis Oirschot, het komt eraan! Wat is een Bijna Thuis Huis? Voor wie is het? En hoe nodig is het voor Oirschot? En hoe gaan ze dat realiseren?

Duopresentatie van 2 vrijwilligers aan dit project: Lotte Scheepens, communicatie-adviseur van beroep en haar vader Jan Koonings, voorzitter van de stichting Bijna Thuis Huis Oirschot.

Obesitas, een zwaarwegend probleem

Dokter Gerbrand van Hout benadert in zijn boeken en artikelen obesitas en bariatrische chirurgie op een serieuze en wetenschappelijke wijze, in zijn Pecha Kucha wil hij dit zwaarwegend probleem op een wat luchtiger wijze beschouwen. Zijn meest recente boekje 'U verdient een lintje' biedt daarbij een prima kapstok, het 'Obesitas bewustzijnslintje' houdt onze aandacht gericht.

Henk van Rooy

Presentator #4 Pecha Kucha Oirschot

Frans Verouden

Na zelf Pecha Kucha spreker geweest te zijn bij de 3e editie bood Frans aan om een editie te presenteren. Frans is bekend vanuit zijn maatschappelijke betrokkenheid in Oirschot en de Beerzen getuige diverse bestuursfuncties bij sociaal maatschappelijke en culturele organisaties. Als ondernemer zet hij zijn management ervaring uit de high-tech sector nu in bij opdrachten op het snijvlak van verandermanagement, entertainment en duurzaamheid.
Snelle Links:
Zelf presenteren?
Wil je ook een keer een Pecha Kucha-presentatie verzorgen in Oirschot? Neem contact met ons op of geef je op als spreker!

Aanstaande evenement:

# 13 datum volgt!
Aanvang 20.20 uur
Locatie: volgt nog


Partners Pecha Kucha Oirschot:
Contact gegevens:
Heb je vragen of wil je zelf een lezing geven? Neem contact met ons op.