Boven

 

CONTACT

 

PECHA KUCHA OIRSCHOT

voorjaar 2021

Sprekers van 13-10-2016

Emiel Scholsberg

Claud Leermakers

Ton van Veen

Muziek als taal
Een Pecha Kucha over de overeenkomsten tussen het leren spreken in je moedertaal en het leren muziek maken. Een taal leer je, simpelweg door deze te gebruiken. Een taal wordt je eigen, doordat je er voortdurend door wordt omgeven. Je leert niet pas spreken, nadat je hebt leren lezen. Je leert niet pas schrijven, nadat je verhalen kunt vertellen. Hoe zit dat met muziek?
Emiel Scholsberg: een rasechte muzikant wiens dagen zijn gevuld met muziek: lesgeven, opnames maken, sessies, componeren en musiceren.

Jongeren en (lokale) politiek in een veranderende samenleving

Het is als jongere tegenwoordig alles behalve hip om actief lid te zijn van een politieke partij. Politiek is saai, kost veel tijd en de invloed op besluitvorming klein; allemaal bekende argumenten voor Claud Leermakers. Tijdens haar Pecha Kucha presentatie wil zij nagaan wat met name de lokale politiek nu eigenlijk inhoudt en vertellen waarom het juist leuk en goed is om (als jongere) niet alleen maar een politieke mening te hebben tijdens een verjaardagsfeestje.

Trends in Food

Ton van Veen is financieel directeur en lid van de raad van bestuur van supermarktketen en familiebedrijf Jumbo. CFO Ton van Veen van Jumbo Supermarkten was nauw betrokken bij de succesvolle overnames van Super de Boer en C1000. Van Veen werd o.a. in 2014 en 2010 verkozen tot CFO Influencer of the Year.
Deze 'man van 900 miljoen' houdt zijn Pecha Kucha over de trends in food.

Wim Grommen

De huidige crisis is een wetmatigheid
Wim Grommen was o.a. 6 jaar wiskunde/natuurlunde docent op het Norbertuscollege in Roosendaal. Zijn Pecha Kucha is gebaseerd op zijn paper "The present crisis, a pattern: current problems associated with the end of the third industrial revolution" geschreven voor een International Symposium in Valencia: The Economic Crisis: Time for a paradigm shift. belangrijke kenmerken van transities aan de orde, het verloop van een transitie volgens de s-curve, de duur van transities en belangrijke transities die zich in de geschiedenis hebben voorgedaan. Er wordt aan de hand van grafieken van o.a. beursindexes, de schuldenlast van samenlevingen, salariëring in de financiële wereld aangetoond dat deze grafieken grote overeenkomsten hebben met de s-curves van de laatste twee industriële revoluties.

Hanneke Baeten

Nangoma, Zambia

In november 2014 is Hanneke met een groep vrijwilligers (6 vrouwen en 1 man) ‘n week naar het Missie Hospitaal in Nangoma, Zambia geweest.
De missie van deze enthousiaste groep bestond uit het opknappen van de verloskamer, de toiletten vervangen en de moestuin op orde brengen. Hanneke Baeten heeft zelfs geassisteerd bij een keizersnede. Dit was een hele bijzondere en waardevolle levenservaring welke zij graag wil delen.

Dea Steen

Hoogbegaafdheid ..een vloek of een zegen

Dea Steen wil laten zien wat  het met een kind (en ouders) doet wanneer een kind hoogbegaafd blijkt te zijn. Vaak gezien als luxe probleem of opschepperig zitten ouders soms met handen in het haar om hun kind gelukkig te krijgen dan wel te houden. Zij zal  inzoomen op wat hoogbegaafdheid nu daadwerkelijk is en wat ze doet in haar klas vol hoogbegaafde kindjes (leeftijd 5 tot en met 8 jaar) en welke  overtuigingen een rol spelen die maken dat deze kinderen te vaak niet echt gezien worden. Ze hebben andere uitdagingen nodig  maar ze zijn kwetsbaar als elk ander kind. Dea Steen is al 38 jaar leerkracht en daarnaast specialist hoogbegaafdheid.

Berdien van de Ven

​Wereldlichtjesdag

​Op Wereldlichtjesdag 11 december 2016 worden er overal ter wereld kaarsjes aangestoken voor overleden kinderen. Het maakt daarbij niet uit hoe oud het kind was of hoe lang het al geleden is. Je kind blijft immers je kind! Voor altijd in je hart en gedachten! De wereld wordt zo even letterlijk wat lichter voor mensen die een kind verloren hebben en daarnaast is er het besef dat je niet alleen bent met je verdriet. Zo gaat er in 24 uur een golf van licht over de hele wereld. Dit jaar gaat dit ook in Oirschot plaatsvinden in het Boterkerkje. Berdien van de Ven is initiatiefnemer voor deze bijeenkomst.

Lars den Otter

Puinhoop Kollektiv

Drie jaar geleden samen gekomen op een van de feesten die ze organiseerden in hun woonplaats de Beerzen. Samen een weg in geslagen als DJ/Act dat het gezicht was van hun evenement Café de Puinhoop, en nu een volwaardig onderdeel van de Nederlandse eclectische scene.
Lars (Mc/Frontman) van Puinhoop Kollektiv komt vertellen over het ontstaan, het pad wat ze de afgelopen drie jaar hebben bewandeld en hun toekomstplannen.

Aya & Tuleen
Al Samkari

Syrië: Het land van de Jasmijn

Wij, Aya (18) en Tuleen (16) Al Samkari, zijn in 2012 samen met ons broertje Kosi, vader Shadi en moeder Yasmin ons geliefde moederland Syrië ontvlucht vanwege de oorlog. Eerst naar Algerije en daarna naar Nederland, waar we in december 2014 aankwamen. Nederland is ons nieuwe thuis geworden. Wij willen de mensen in Nederland graag laten zien wat Syrië in al haar facetten en verscheidenheid voor ons betekent.

Johan van Genechten

Luc Gerlings en Lars van Beers

Miss Hawks

Het Kunstmuseum van Oirschot
Het verleden, heden en toekomst van Museum Kruysenhuis. Naamgever Jan Kruysen was een vruchtbaar kunstenaar, niet alleen had hij 16 kinderen, maar hij heeft vele honderden werken geschilderd. Ook zijn zoon, kleinzoon en achterkleinzoon waren kunstenaar. Maar wat gebeurt er eigenlijk nu in het museum? Wat zijn de plannen voor de toekomst? Heeft een kunstmuseum bestaansrecht in Oirschot? Vol passie hoopt bestuurslid Johan van Genechten deze vragen te beantwoorden.

Wereldrecord BierKrattenBrug

De presentatie over het Wereldrecord BierKrattenBrug bevat ten eerste de geschiedenis van dit wereldrecord. Vervolgens zullen Luc en Lars ingaan op hoe ze de organisatie van het hele traject hebben aangepakt. En tot slot verblijden zij het publiek met spectaculaire beelden over de uitvoering en de uiteindelijke recordpoging. Lars en Luc zijn studenten aan de TU Eindhoven en doen allebei de richting Building Technology. Zij zijn beiden actief geweest bij studievereniging SUPport en zijn initiatiefnemers van dit wereldrecord.

......!

Parum quat parcipsa quam nuste sed quia volecat.
Officip suntibea vel ideni blaborrum consed est, sit quunditem aut lacipsam eossit ex expliquiae non nonse pero od mil magnihi ctatur? Ut ea consed quam sin re dolupid que nis venimus sam, quodipi demporepudit lab intiorum, as preperent rem volorio nsentiunt vento officias volorei caborem arupit ut odignam, oditi omnimin tionseq uatur?
Snelle Links:
Zelf presenteren?
Wil je ook een keer een Pecha Kucha-presentatie verzorgen in Oirschot? Neem contact met ons op of geef je op als spreker!

Aanstaande evenement:

# 13 datum volgt!
Aanvang 20.20 uur
Locatie: volgt nog


Partners Pecha Kucha Oirschot:
Contact gegevens:
Heb je vragen of wil je zelf een lezing geven? Neem contact met ons op.