Boven

 

CONTACT

 

PECHA KUCHA OIRSCHOT

voorjaar 2021

Sprekers van 16-3-2017

Ted van de Loo

Frans van der Meer

Jacqueline van de Ven

Ecodorp Boekel
Een  uniek, inspirerend Brabants voorbeeld voor duurzaam leven in verbinding.
In Circulaire wijk Ecodorp Boekel is het de bedoeling om duurzaam in de levensbehoeften te gaan voorzien. Men draagt hierdoor oplossingen aan voor klimaatverandering, milieuvervuiling en uitputting van hulpbronnen, in samenwerking met de omgeving.
Ted van de Loo, voormalig wethouder in Oirschot, nu wethouder Grondgebied zaken in Boekel, vertelt over dit initiatief.

 

F. van der Meer is een veelzijdig artiest. Zo is hij te boeken als beeldend kunstenaar, fotograaf, zanger, gitarist, tekstdichter, acteur, columnist, poppenspeler, stemkunstenaar, producer, presentator, sneltekenaar, componist en voor andere voorkomende werkzaamheden. Bekendheid verwierf hij onder andere met; Zijn creatie Ferry van de Zaande, Frits H. & de Mexicano’s, de Eefje Wentelteefje Roadshow en Tv-show i.s.m. J. de Leijer, de top 40 hits: Doe mènnene Mexicano, Dès ’n schôon waoge Bekijk dit filmpje voor een interview met Omroep Tilburg.

Nieuwkomers in Oirschot

Bijna het hele jaar 2016 verbleven er in Westelbeers vluchtelingen, die allen in afwachting waren van een woning.
Jacqueline is intensief betrokken geweest bij de vluchtelingen in azc Westelbeers. In dat jaar heeft ze de vluchtelingen leren kennen als prettige, vriendelijke en dankbare mensen. Na verloop van tijd is er een band ontstaan. "Het kennis maken met elkaars cultuur, gebruiken en gewoontes heb ik als zeer verrijkend ervaren en wil ik laten zien".
 

Lilian Damen

De passie van een Bankier

Lilian Damen, Directievoorzitter Rabobank Het Groene Woud Zuid:
"Duizenden ontslagen. Schandalen. Grijze pakken. Cijfers.
Toen zelfs mijn dochters me vroegen waarom ik toch nog steeds elke dag met veel plezier naar het werk ga, werd ik wel een beetje somber.
Daarom neem ik je graag mee in mijn passie. Mijn passie als bankier. Niet de wereld van geld, maar van mensen".

Toon Oomen

Het Doorgeven van Tradities, Dienstbaarheid en Broederschap
Verenigingen die deze waarden hoog in het vaandel hebben staan zijn de gilden. Toon Oomen denkt dat iedereen in Oirschot wel weet wat een gilde is, maar waarom ga je eigenlijk bij een gilde? Voor de gezelligheid! Maar dit verhaal gaat verder, het gaat over het gildegevoel! Waarom heeft een gilde nog bestaansrecht in de 21e eeuw?
 

Rik Adriaans

Bouwkunst, de kunst van het bouwen

Rik Adriaans, architect: "Het fascineert me te achterhalen waarom we bouwen en hoe we dat vervolgens doen. We willen ons, als mensen, allemaal goed voelen. Je omgeving speelt daarbij een grote rol. Natuurlijk je sociale omgeving, maar ook de fysieke omgeving. Voor ons Nederlanders is onze complete fysieke omgeving door de mens gemaakt, een gebouwde omgeving met dorpen, steden, bossen en akkers die door de eeuwen heen zijn aangelegd. Een omgeving waarin we ons goed willen voelen. Maar wanneer voelen we ons dan goed?"

Martin van Wulfen

Elke Aarts

Sophie van Gestel

Semana Santa
Het woord passie staat voor zowel hartstocht als het lijden van Christus. Martins passie is het maken van foto’s. In Zuid Spanje wordt het passieverhaal tijdens de Semana Santa – de Goede Week – voor Pasen met veel barokke processies met grote beeldengroepen vormgegeven. Dat is uiteraard prachtig materiaal voor het maken van een gepassioneerd fotoverslag. Martin van Wulfen heeft na zijn pensionering  zijn hobby geprofessionaliseerd; als vakfotograaf heeft hij zich vooral toegelegd op bedrijfreportages. In zijn vrije tijd maakt hij voornamelijk straat- en natuurfoto’s.
MRI: van waterstofatoom tot het vroegtijdig diagnosticeren van ziektes
Heb je jezelf al ooit afgevraagd hoe een MRI scan in het ziekenhuis eigenlijk al die plaatjes kan maken van de binnenkant van jouw lichaam? En waarom je nooit magnetische spullen mee mag nemen, of waarom het apparaat zo'n herrie maakt? Elke Aarts heeft tijdens haar studie Biomedische Technologie op de TU/e al veel geleerd over deze interessante techniek. Tijdens haar Pecha Kucha zal ze het publiek hierin meenemen!
Wat er allemaal op je pad komt tijdens een topsport carrière.
Sophie van Gestel: "Ik wil het publiek meenemen in mijn road to Rio. Zo vertel ik bijvoorbeeld hoe ik in eerste instantie in aanraking ben gekomen met (beach)volleybal, de ups & downs en alle andere dingen die tijdens deze weg op mijn pad zijn gekomen." Van Gestel is 25 jaar oud, olympisch sportster en sinds 10 jaar professioneel beachvolleyballster. Speelt bij Beachvolleybal Team Nederland.
 

Riky de Veth-Brouwers

Marieke van Oosterhout

Presentator

Waar KLEIN groot in kan zijn
Standdaarbuiten, Middelbeers en Landcoöperatie Dal van de Kleine Beerze.
Tijden veranderen, er is een golfbeweging van kleinschalig naar grootschalig en weer terug naar kleinschalig. Boeren en burgers slaan de handen ineen in het samenwerken, samenleven, leren en recreëren waarbij duurzaamheid en leefbaarheid centraal staan. De Landcoöperatie ‘Dal van de Kleine Beerze’ verwerft gronden met als doel deze duurzaam te ontwikkelen. Deelnemende partijen in de coöperatie zijn boeren, burgers en ondernemers die door aanschaf van een certificaat lid worden. Met de inleg wordt de grond aangekocht, wordt het coöperatie-lid mede-eigenaar van de gronden en bepaalt men onder welke voorwaarden de gronden duurzaam ontwikkeld worden.
Leonardo da Vinci, uitermate nieuwsgierig mens met vele talenten
Leonardo da Vinci was een ware 'homo universalis'. Naast schilder, tekenaar en beeldhouwer, was hij musicus, kaartenmaker, werktuigbouwkundige, ontwerper, architect en verdiepte hij zich in vakgebieden als de geologie, anatomie, astrologie en biologie. Eenvoudig is een leven met zoveel interesses niet. Misschien moeten we vooral iets leren van Da Vinci. Nieuwsgierigheid, aandacht, een oog voor onverwachte verbanden, creativiteit, geduld, brede belangstelling, goed kijken, experimenteren en vooral vertrouwen in je eigen vermogens tot onderzoek. Dat zelfs een homo universalis die streefde naar perfectie, verre van perfect is, kan ons realistisch houden.
Frans Verouden
Na zelf Pecha Kucha spreker geweest te zijn bij de 3e editie bood Frans aan om een editie te presenteren. En dit deed hij met zoveel verve dat wij voor hem gevallen zijn en hij voor ons: Frans is vanaf heden onze vaste presentator! Ook maakt hij deel uit van het organiserende Pecha Kucha team.
Frans is bekend vanuit zijn maatschappelijke betrokkenheid in Oirschot en de Beerzen getuige diverse bestuursfuncties bij sociaal maatschappelijke en culturele organisaties. Als ondernemer zet hij zijn management ervaring uit de high-tech sector nu in bij opdrachten op het snijvlak van verandermanagement, entertainment en duurzaamheid.
Snelle Links:
Zelf presenteren?
Wil je ook een keer een Pecha Kucha-presentatie verzorgen in Oirschot? Neem contact met ons op of geef je op als spreker!

Aanstaande evenement:

# 13 datum volgt!
Aanvang 20.20 uur
Locatie: volgt nog


Partners Pecha Kucha Oirschot:
Contact gegevens:
Heb je vragen of wil je zelf een lezing geven? Neem contact met ons op.