Boven

 

CONTACT

 

PECHA KUCHA OIRSCHOT

voorjaar 2021

Sprekers van 12-10-2017

Esther Oomen

Judith Keijzers

Gerard Joosten

Werken en leven met energie
Herken je dit? Je wilt wel ontspannen werken en leven, maar op de een of andere manier ben je altijd aan het ‘rennen en vliegen’.
Je tijd zit vol met dingen die moeten.
Je opent ‘s avonds nog even je laptop of je zet nog even de tv aan, en voor je het weet is het weer laat.
Je barst van de dromen en ideeën, maar het komt er maar niet van om ze in de praktijk te brengen. Als je deze vragen met ja beantwoord dan geeft deze Pecha Kucha je misschien wel een eye-opener...
Het genoegen van echt en oprecht luisteren
Judith Keijzers stelt zich graag aan u voor. Wie is zij en wat drijft haar?
Zo geven mensen en hun verhalen haar veel energie. Maar hoe weet je nu wat mensen bezig houdt?
Met plezier vertelt Judith Keijzers meer over het genoegen van echt en oprecht luisteren.
De koraal driehoek
Gerard Joosten heeft als onderwatersporter veel interesse in het onderwaterleven.
Hij heeft al enkele reizen gemaakt naar een van de mooiste plekken op de wereld voor duikers.
Ook is Gerard reeds vele jaren lid van de onderwatersport vereniging in Deurne.

Gerard Wollerich

Matt Verhaegh

Joop Martens

Gouden Koksmuts
In 2016 won het team van Wollerich uit Sint-Oedenrode de Gouden Koksmuts. Het team bestond uit patron-cuisinier Gerard Wollerich, Koen van den Hurk en Erik Bons. Wollerich deed niet geheel uit vrije wil mee: hij moest een weddenschap inlossen met chef Koen van den Hurk. Hoe spannend is het voor zo'n ervaren team om binnen 1,5 uur hun gerechten voor te moeten schotelen aan de jury? Zijn ze gespannen, mislukt er ook iets of gaat alles van een leien dakje bij deze perfectionisten? We gaan het horen van de chef zelf!
Astronomisch super-oog klaar voor de ontdekking van de eeuw
Als voorzitter van de sterrenwacht in Asten zal Matt een kijkje geven in het boeiende en nog steeds sterk innoverende vakgebied Sterrenkunde oftewel Astronomie. Een klein overzicht van de ontwikkeling van de telescoop en hij zal vervolgens stilstaan wat we kunnen verwachten van de meest geavanceerde telescoop in aanbouw: de Extremely Large Telescope. Hiermee zal naar verwachting deze eeuw buitenaards leven ontdekt worden op planeten buiten ons zonnestelsels. Tenslotte zal Matt uitleggen wat dit zou kunnen opleveren.

Culturele betekenis van dessinnamen in West-Afrika

Veel vrouwen in West-Afrika dragen kleurrijke dessins. Met een aantal van die dessins communiceren ze naar de buitenwereld. Het zegt iets over hun gemoedstoestand, over hun liefdesleven, over welke status ze bereikt hebben of met wie ze geïdentificeerd willen worden.
Over met name de boodschap betreft relaties gaat deze Pecha Kucha. Joop Martens werkte bij Vlisco in Helmond  en vertrok 33 jaar geleden voor het eerst naar West-Afrika. Hij woonde er bijna 12 jaar te weten in Ivoorkust en Ghana.

Pieter Lomans

Dirkje de Vries

Gerbrand van Hout

‘Mijn spaarvarken’
Het transplanteren van organen (hart/nier/longen/lever/etc) is heel gangbaar. Ondanks alle campagnes blijft er een gebrek aan organen bestaan. Pieter wil aan de hand van de nieuwste ontwikkelingen laten zien wat er inmiddels wetenschappelijk allemaal mogelijk is op het gebied van harttransplantaties. Niet acuut beschikbaar voor de patiënt die nu wordt opgenomen, maar wel al in het lab van biomedische onderzoekers.
Kunstharten die (wel/niet) kloppen op elektra of batterijen. Of harten uit de printer. Of biologische varianten zoals een ‘zeephart’ of een hart van een aap, koe of geit.

Expedition to Tanzania en Zanzibar

Dirkje de Vries is 13 jaar. Zij woont met haar ouders en broer in Middelbeers en zit in Best op het Heerbeeck college en is naar Tanzania geweest afgelopen zomer. Met het reisbureau van vrienden van haar ouders: 2 dierenartsen die dol zijn op Tanzania en samen met 2 Tanzaniaanse gidsen een reisbureautje zijn gestart. Het was daar erg leuk. Ze zijn voornamelijk op safari geweest maar hebben ook stammen bezocht, en ze zijn op het eiland Zanzibar geweest. Dirkje heeft erg veel dieren gezien en veel cultuur geproefd.

Psycholoog in hart en nier

Toen Gerbrand van Hout Monique zeven jaar geleden leerde kennen vertelde zij hen al snel dat zij, vanwege cystenieren, op een gegeven moment zou moeten dialyseren. Dat zei hem toen nog niet zoveel, maar hij beloofde haar alvast één van zijn nieren. Toen haar nierfunctie achteruit ging en zij, als voorbereiding op de dialyse, een shunt liet plaatsen, was Gerbrand licht verward: ‘ik had je toch een nier van mij beloofd?’ Monique op haar beurt: ‘ja, maar toen was je verliefd’. Zijn antwoord was kort en duidelijk: ‘ik ben nog steeds verliefd en mijn aanbod geldt ook nog steeds’.

Hans Hartjes

35 jaar lange afstands kanotochten

- Waar moet je dan aan denken, wat is het?
-  Waar? Rijn, Maas, Wisla, Frans Zuidkust, Meer van Loch Ness, Loire, Spree, Finland, Donau
- Hoe? Kaarten, routes, informatie, logistiek,
veiligheid
- Waarom doen mensen (ik) dit, wat levert het op?
• Avontuur, ontdekkingsreiziger
• Verbondenheid en respect voor mensen, volkeren
• Verbondenheid en respect voor de natuur (en het weer
• Uitdaging, grenzen verkennen
• Vorming, omgaan met weerstanden
• Lichamelijke activiteit
• Vriendschap, kameraadschap

Gaby van der Leegte

Het stimuleren van creativiteit
Hoe de molen in Oirschot kan leiden tot het stimuleren van creativiteit van leerlingen. De stichting Kinderen en Kunst heeft als doel om jongeren zoveel mogelijk in aanraking te laten komen met Kunst. Dit doen zij door middel van verschillende projecten. Één van deze projecten is het Molenproject waarbij de leerlingen op een actieve , onderzoekende manier kennis maken met de molen van Oirschot. Wanneer zij voldoende kennis verzameld hebben kunnen zij zich aanmelden voor een uniek kunstproject waarbij de zeilen van de molen worden beschilderd en omgetoverd tot fantastische mooie tassen.

Presentator

Frans Verouden
Na zelf Pecha Kucha spreker geweest te zijn bij de 3e editie bood Frans aan om een editie te presenteren. En dit deed hij met zoveel verve dat wij voor hem gevallen zijn en hij voor ons: Frans is vanaf heden onze vaste presentator! Ook maakt hij deel uit van het organiserende Pecha Kucha team.
Frans is bekend vanuit zijn maatschappelijke betrokkenheid in Oirschot en de Beerzen getuige diverse bestuursfuncties bij sociaal maatschappelijke en culturele organisaties. Als ondernemer zet hij zijn management ervaring uit de high-tech sector nu in bij opdrachten op het snijvlak van verandermanagement, entertainment en duurzaamheid.
Snelle Links:
Zelf presenteren?
Wil je ook een keer een Pecha Kucha-presentatie verzorgen in Oirschot? Neem contact met ons op of geef je op als spreker!

Aanstaande evenement:

# 13 datum volgt!
Aanvang 20.20 uur
Locatie: volgt nog


Partners Pecha Kucha Oirschot:
Contact gegevens:
Heb je vragen of wil je zelf een lezing geven? Neem contact met ons op.