Boven

 

CONTACT

 

PECHA KUCHA OIRSCHOT

voorjaar 2021

Sprekers van 15-3-2018

Nellie Lenssen

Willie Janmaat

Rudy van Belkom

Lange afstand fietsen
Nellie Lenssen is inmiddels 3 x naar de Noordkaap gefietst. 3 x over Finland omhoog, maar steeds een andere weg en een ander seizoen. Hierdoor kreeg zij te maken met verschillende weertypes. Kamperen doet ze hoofdzakelijk in de vrije natuur, zorgt voor haar eigen kostje onderweg ...bepaalt haar eigen route, verandert nogal eens de route, en...als zij 's morgens wegfiets, weet ze nooit waar ze 's avonds zal slapen...ontmoet vele mensen onderweg, ook medefietsers en wandelaars... allen lange afstandsmensen...
Nellie heeft in 2012 het fietsen ontdekt, na jarenlang doorgebracht te hebben als chauffeur/instructeur in (les)auto, bus en vrachtauto.

Meester & gezel 2.0

KIK staat voor: Kost, inwoning en kansen. Een project dat het ambacht en de zwerf- en spookjongeren samenbrengt. Het is gebaseerd op het eeuwenoude Meester & Gezel principe gestoken in een nieuw jasje. Het is een proeftijd van 3x 2 maanden waarbij de zwerfjongere te gast is bij 3 verschillende ambachten. De jongere zal kennismaken met de skills, structuur en passie die ambachten kenmerken. Tijdens dit proces zal een voedingsbodem worden gelegd voor een positief toekomstperspectief voor beide partijen. Willie Janmaat is bedenkster en grote drijfkracht achter dit maatschappelijk relevante project.
Het Nieuwe Kiezen
De wereld verandert in een rap tempo. Van zelfrijdende auto's tot kweekvlees hamburgers. De enige sector die stil lijkt te blijven staan is de politiek. Het huidige kiesstelsel viert alweer haar 100ste verjaardag. Het vertrouwen lijkt daarnaast historisch laag te zijn. Tijd om te kijken naar alternatieven. Rudy van Belkom is geen politicoloog, geen politicus en ook geen lid van een politieke partij. Toch is het eigenlijk heel logisch dat juist hij een nieuw politiek kiessysteem heeft bedacht. Van Belkom geeft namelijk les in conceptontwikkeling op de Fontys Academy for Creative Industries. Met andere woorden: hij leert zijn studenten nieuwe en goedwerkende businessmodellen te bedenken.

Ria Alewijnse

Passie voor de Matteüs Passie

Pas op, gevaarlijk, wie naar hét meesterwerk van Johan Seb. Bach luistert, kan als een ander mens naar huis gaan! Waarom heeft Nederland dit paasritueel? Nergens ter wereld worden meer uitvoeringen gegeven dan in ons land, waaronder één in Oirschot. Hoe overleef je drie uren klassieke muziek? Wat is die paaservaring dan? Ria Alewijnse is al tien jaren projectleider van de Matthäus Passion in Oirschot. Ze kruipt in de rol van zangers en luisteraars, die net als zijzelf, geraakt werden door dé Matthäus Passion.

Joris ten Thije

Hoe klein kan het zijn
Iedereen heeft wel eens van nano technologie gehoord, en weet wel dat dat over hele kleine dingen gaat.
Maar hoe klein is die nanotechnologie nu eigenlijk? Hoe klein kunnen wij überhaupt dingen zien of maken? Joris gaat proberen om daar m.b.v. beelden een antwoord op te geven. Joris ten Thije heeft Technische Natuurkunde gestuurd op de Technische Universiteit Eindhoven. Hij is sinds 2005 werkzaam bij Thermo Fisher Scientific (voorheen FEI) als project manager op de afdeling de Service Innovation,

Vincent Lokin

Bomen en bossen: meer is beter!

Deze Pecha Kucha gaat ons laten zien wat het belang van bomen en bossen is en waarom dat steeds groter wordt. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat bossen ook voor de volgende generatie hun rol kunnen blijven spelen? Vincent Lokin is jurist met zo’n 30 jaar ervaring in bankieren, ontwikkelingssamenwerking en board room consultancy. Maar vooral bosliefhebber, boseigenaar en bospromotor. Hij is adviseur bij Arboribus Silva en van daaruit zit hij in het kernteam voor het Actieplan Bos & Hout. Vincent is getrouwd met Frederike, heeft 4 dochters en woont in Cromvoirt (in het bos).

Kees Smetsers

Lianne Ophelders

Jan Moeskops

Als je écht iets wilt, dan is bijna niets onmogelijk
Deze Pecha Kucha gaat over de motorsportlegende uit Spoordonk Piet van de Wal, die door het volgen van zijn passie de top in de motorsport bereikte. "Pietje" , zoals de Spoordonkenaren hem noemden volgde daarbij zijn eigen weg en dat heeft bij veel mensen (waaronder bij de spreker Kees Smetsers) heel veel respect opgeleverd. Daardoor leeft hij nog steeds in de harten van zijn supporters van toen.
Kees heeft, naast sport, reizen als passie: is 57 keer op Bali geweest en heeft 4 boeken geschreven over het leven op dit eiland. Vroeger voetbalde hij, maar nu is het lopen van  marathons en kwart triatlons een belangrijk onderdeel van zijn leven geworden.

Geluk is een keuze

Lianne Ophelders schreef ons "In 2010 werd ik geconfronteerd met mijn 50e verjaardag. Van de buitenkant leek ik een prachtig leven te hebben. Zelf had ik het gevoel alsof ik steeds op de rand van een afgrond liep, en het enige dat ik deed was zorgen er niet in te vallen. Sindsdien heb ik ervoor gekozen om geluk centraal te stellen. Met mijn verhaal wil ik inspireren om voor geluk te kiezen." Lianne heeft gedurende 25 jaar als econoom/accountant gewerkt in financiële functies. Sinds 2010 doet zij als ondernemer vooral projecten op het gebied van groei en innovatie. Daarnaast geeft ze presentaties over geld en geluk.
Amateur Bierbrouwen
Het kleinschalig bier brouwen als vrijetijdsbesteding zit meer dan ooit in de lift. Daarmee wordt opnieuw aangeknoopt bij de oeroude traditie om in de eigen drankbehoeften te voorzien. Jan Moeskops: "Er zijn veel soorten bier te koop, dus waarom zou je het zelf gaan maken? Toch smaakt een speciaal bier nog intenser als je weet hoe het wordt gemaakt. En….het beste bier maak je zelf." Deze enthousiaste hobbybrouwer komt ons zijn ervaringen vertellen. Naast het bierbrouwen is Jan presentator in Beers' Gebuurt, actief bij De Pedaleur, EHBO, VMBO, zit in organisatie Kerstpakkenparkoers én is bovenal verwenner van 4 kleinkinderen!

AnneMarie van Schoonderwalt

Jan Verhagen

Presentator

De dood, geen alledaags gespreksonderwerp
Hoe ga je in gesprek met iemand die in de rouw is? Wat kun je beter niet zeggen en wat is wel goed om te zeggen? Anne Marie van Schoonderwalt is ervaringsdeskundige als het gaat om rouw en verlies en sinds 2003 betrokken bij nabestaandenwerk in de parochie. Sinds 2015 heeft ze de meest interessante bijbaan die ze zich voor kan stellen: begraafplaatsbeheerder. In haar 'vrije tijd' is ze psycholoog Arbeid en Organisatie en begeleidt ze mensen en organisaties bij loopbaanvraagstukken. Rouw en verlies van gezondheid en van werk is daar een groot thema.
Een boek lezen? Waarom zou je dat niet doen?
Iedereen vindt wat van boeken en lezen. We vinden het belangrijk, maar we maken er niet altijd tijd voor vrij. Jan Verhagen is sinds september 2014 directeur van Boekhandel Van Piere. Na HEAO Communicatie en een studie Algemene Cultuurewetenschappen kwam hij terecht in de uitgeverijwereld. Jan wil in zijn Pecha-presentatie de passie van het lezen en de wereld rond boeken overbrengen. Hoe is hij zelf in de boeken terechtgekomen en wat zijn zijn favorieten? Verhagen zat ook in het Boekenpanel van De Wereld Draait Door waar hij iedere maand een boekentip presenteerde.
Frans Verouden
Na zelf Pecha Kucha spreker geweest te zijn bij de 3e editie bood Frans aan om een editie te presenteren. En dit deed hij met zoveel verve dat wij voor hem gevallen zijn en hij voor ons: Frans is vanaf heden onze vaste presentator! Ook maakt hij deel uit van het organiserende Pecha Kucha team.
Frans is bekend vanuit zijn maatschappelijke betrokkenheid in Oirschot en de Beerzen getuige diverse bestuursfuncties bij sociaal maatschappelijke en culturele organisaties. Als ondernemer zet hij zijn management ervaring uit de high-tech sector nu in bij opdrachten op het snijvlak van verandermanagement, entertainment en duurzaamheid.
Snelle Links:
Zelf presenteren?
Wil je ook een keer een Pecha Kucha-presentatie verzorgen in Oirschot? Neem contact met ons op of geef je op als spreker!

Aanstaande evenement:

# 13 datum volgt!
Aanvang 20.20 uur
Locatie: volgt nog


Partners Pecha Kucha Oirschot:
Contact gegevens:
Heb je vragen of wil je zelf een lezing geven? Neem contact met ons op.